“Wat doen jullie nou eigenlijk?”

Deel dit artikel

Gisteren evalueerden we de GAMIFICATION-trajecten tot nu toe met onze opdrachtgever Aventus. En naast van de cijfers, deelden we ook onze ervaringen. Want percentages zijn belangrijk, maar wij vinden mensen in individuele resultaten belangrijker. We lieten filmpjes zien en deelden quotes van jongeren. Op die quotes is dit blog gebaseerd. 


“Zijn jullie van H3Lab? Vertel eens, waarom werkt dat nou? Wat doen jullie nou eigenlijk?”


Deze vraag kregen de jongeren die bij ons voor de zomer het 5e GAMIFICATION-traject volgden, op de gang. Wij vatten de koe bij de horens en hebben ze allemaal laten opschrijven:

  • of en waarom H3Lab voor hen werkte
  • hoe ze bij ons terecht zijn gekomen
  • of ze het aan anderen zouden aanraden


Een greep uit de antwoorden:


“Toen ik hier kwam, wist ik echt niet meer waar ik moest beginnen om mezelf weer terug op de rails te krijgen. En na een paar weken is er al een realistisch toekomstplan gekomen.”


“Ik was teleurgesteld in mezelf dat ik mijn diploma niet kon halen. Ik vond het leven niet prettig. Toen kwam ik hier en leerde ik dat mensen fouten maken en je van fouten kunt leren.”


“Er wordt hier op een andere manier gekeken. Er wordt geen stempel op je gedrukt en je krijgt echt de kans om de dingen waar je tegenaan loopt onder ogen te zien. Ik heb al bij psychologen/sociaal werkers gelopen en haal hier het meeste uit.”


“H3LAB is voor mij de plek die ik even nodig had. Bas, Marijn en Dennis zijn 3 hele bijzondere mensen, omdat ze geven om mij en de hele groep.”


Wij vragen ons soms af: ‘wat doen we nou eigenlijk echt?’. We werken op intuïtie en doen wat wij denken dat past en nodig is. We krijgen steeds meer zicht op wat echt werkt. Een van de dingen die werkt, is het RE-FRAMEN. En meisje met een angststoornis is bij ons een gevoelig meisje die kan leren hoe ze met die gevoeligheid kan omgaan. Een jongen met faalangst, ziet bij ons in dat hij die faalangst niet IS, dat hij zijn minderwaardigheidscomplex niet IS, maar dat hij ook een heel sterke kant heeft, die moeilijke dingen best kan. Een jongen met autisme die nooit lacht, loopt na een paar weken blij rond, heeft contact met de hele groep en ontwikkelt zich sociaal. 


“H3LAb is voor mij de plek die ik even nodig had.”


Wat gebeurt er dan?

We creëren een plek waar jongeren kunnen landen. Van een jongen die bij ons alleen maar komt, veel op de bank ligt en soms letterlijk slaapt, denken wij in eerste instantie dat hij geen stappen zet, tot we van zijn begeleider horen dat hij zo veranderd is en ineens afspraken nakomt.

Een onzekere jongen die geen idee heeft hoe hij zich staande moet houden, hoe hij ruimte moet krijgen en vlekken in zijn nek krijgt als hij denkt aan toetsen op school, ontwikkelt hier een ochtendritueel, is lekker voor zichzelf aan het werk en kiest ondertussen een bbl-opleiding.

We zetten al onze expertise in. Met een meisje dat het overzicht helemaal kwijt is, brengen we haar ‘SHIT-IN-KAART’. We doen SYSTEEMOPSTELLINGEN met jongeren, waardoor iemand nu ineens samen met zijn vader een opleiding uitzoekt, terwijl hij voordat hij hier kwam,  geen contact met zijn vader wilde. Een jongen die in afwachting is van de uitspraak van de rechter doet hier ademhalingsoefeningen en zit met zijn handen in een bak IJS. Een meisje, die het heel haar leven eigenlijk heel makkelijk heeft gehad, krijgt hier een schop onder haar kont en merkt dat ze die soms ook gewoon nodig heeft. 

Samenwerking

We werken samen met 2GetThere, het outreachend team van Stimenz, het JIP, Leerplicht en RMC en krijgen steeds meer contacten op VO-scholen. De ondernemers bij ons in het pand betrekken we. Door middel van gastcolleges, maar ook door individuele opdrachten voor jongeren. We gaan op bedrijfsbezoek als wij denken dat dat handig is. Aan alle kanten voelen we support. Ondertussen tuigen we ook de samenwerking met Gerry Maris van Hall of Talent op. Vanaf april tot nu hebben zo’n 25 jongeren bij ons gebouwd aan vertrouwen, hebben ze bijgeslapen, opleidingen gekozen, baantjes gevonden, tegenslagen gekregen en verwerkt, zijn ze gekomen en toch weer gegaan (want we bereiken echt niet iedereen, ook nu zijn er weer een paar jongeren afgehaakt, helaas) en hebben ze vooral elkaar ontmoet en een band opgebouwd.


“We hebben als groep echt een vertrouwensband opgebouwd.“


“Het is fijn om met mensen te zijn die in een soortgelijke situatie zitten. Dat geeft herkenning en opluchting. Je bent niet een buitenbeentje en wordt niet raar aangekeken. Integendeel. Ze zijn blij dat je er bent. En dat mag je zelf ook zijn.”“Als ik mijn eigen resultaat en dat van andere zie, zou ik het 100% aanraden.”


We hebben met de jongeren gelachen, gehuild. Af en toe wisten we ons geen raad en dan is het voor ons belangrijk om elkaar en ons netwerk te hebben om te kunnen sparren. We hebben ontzettend veel geleerd en zijn trots op allemaal. 


“De ‘leiding’ doet dit omdat ze het leuk vinden, niet omdat het moet.”


We merken dat wat we doen ertoe doet en gaan er de komende tijd nog veel meer van doen! Herken je jezelf in bovenstaand verhaal of ken je iemand bij wie je dit vind passen? Neem contact met ons op.

En trouwens, we werken niet alleen met jongeren: ook volwassenen zijn van harte welkom, bijvoorbeeld bij onze ADEMPAUZE.

Ontvang onze volgende blogposts

En andere waardevolle informatie voor inspiratie en om te leren

Meer om te lezen

Systemisch werk

Sorry Mama

Thomas* en zijn moeder komen H3lab binnenlopen. Moeder voorop, haar kin enigszins omhoog. Ze geeft een hand met gestrekte arm. “Hallo!” Achter haar aan komt

Jouw ontwikkeling een boost geven?

Doe ons een berichtje en we nemen contact met je op

Hallo!

App, bel, mail, vind ons. Of stuur een bericht via het formulier hiernaast.

leidersvandaag_logo_wit

Bel mij!

Ik wil graag een krachtige leider worden.

Bel mij!

Ik wil graag een krachtige leider worden.