Leven. Echt leven.

Deel dit artikel

Leven. Volle bak leven. Met alle pieken en dalen die erbij horen. Iedereen wil het. Lang niet iedereen doet het. Durft het. Gelooft dat hij het kan. Wij geloven dat iedereen het kan. Wij geloven dat je beter wordt als je leeft. Echt leeft. One Republic maakte er een heerlijk nummer over: “I lived”. Het begint zo:

\”Hope when you take that jump
You don\’t fear the fall
Hope when the water rises
You built a wall
Hope when the crowd screams out
They\’re screaming your name
Hope if everybody runs
You choose to stay
Hope that you fall in love
And it hurts so bad
The only way you can know
You gave it all you had
And I hope that you don\’t suffer
But take the pain\”

Hier pakken ze eigenlijk alle aspecten van het leven in een paar zinnen bij de kop: lef tonen; keuzes maken zonder de gevolgen te vrezen. Omgaan met moeilijke omstandigheden. Genieten van je successen. Je eigen keuzes maken in plaats van mee te gaan met de massa. Voelen, echt voelen. Niet lijden, maar je lot dragen.

Echt kiezen

Het is natuurlijk niet zo gemakkelijk als zo’n liedje doet vermoeden. Leven is supermoeilijk. Want pijn gaan we liever uit de weg, of verdoven we. Successen vieren we niet al te uitgebreid, want ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Ons eigen pad kiezen, weten wat we echt willen? Pfff… haast niet te doen. Echt kiezen voor onszelf, voor wat voor ons het beste is? Dat vraagt superveel lef en zelfbewustzijn.

Wel ok, of…?

Er zijn zoveel mensen die hun leven een magere 7 geven. Bij wie het ‘wel ok’ gaat. Prima hoor, geen oordeel. Maar ben je dan echt gelukkig? Haal je er dan uit wat erin zit? Wij komen steeds meer mensen tegen die graag echt willen weten wat zij te doen hebben in het leven. Wat hun pad is, ook al is dat misschien hobbelig en bochtig. 

Dit is het leven

Wij leven zelf ook. En komen ook hoge pieken en diepe dalen tegen. Zijn intens gelukkig en hartstikke verdrietig. Deze week zei een meisje bij ons: “Ik wil zo graag weten welke aandoening ik heb. Soms voel ik me ontzettend gelukkig en kan ik de wereld aan en dan heb ik weer dagen dat ik mijn bed liever niet uit kom. Ik maak me er echt zorgen over”. “Die aandoening het ‘het leven’”, zeiden wij tegen haar. Ze was verbaasd, omdat ze dacht dat mensen zonder ‘aandoening’ gewoon altijd blij zijn.

Zelf aan de slag

Wij delen onze ervaring met het leven graag. Wat je kunt doen, om te beginnen, is je leven in kaart brengen. Dat kan in onderstaand schema. Per levensgebied geef je een cijfer. En vervolgens schrijf je voor jezelf op waarom je dat cijfer hebt gegeven. Als het goed is, krijg je zo inzicht in hoe het voor jou is en waar je eventueel stappen kunt zetten.

\"\"

Dit is een oefening uit het programma dat wij hebben ontwikkeld dat helpt om je leven ten volste te leven. Dat betekent niet dat we willen dat je altijd gelukkig bent. Dat betekent dat je het leven leeft in al haar facetten.

Of, zoals One Republic zingt:

“And when that sun goes down
Hope you raise your cup

I, I did it all
I, I did it all
I owned every second that this world could give
I saw so many places, the things that I did
Yeah with every broken bone
I swear I lived\”

Heb je naar aanleiding hiervan vragen? Of wil je meer? Neem contact met ons op!

Ontvang onze volgende blogposts

En andere waardevolle informatie voor inspiratie en om te leren

Meer om te lezen

Systemisch werk

Sorry Mama

Thomas* en zijn moeder komen H3lab binnenlopen. Moeder voorop, haar kin enigszins omhoog. Ze geeft een hand met gestrekte arm. “Hallo!” Achter haar aan komt

Jouw ontwikkeling een boost geven?

Doe ons een berichtje en we nemen contact met je op

Hallo!

App, bel, mail, vind ons. Of stuur een bericht via het formulier hiernaast.

leidersvandaag_logo_wit

Bel mij!

Ik wil graag een krachtige leider worden.

Bel mij!

Ik wil graag een krachtige leider worden.