Ademen. Hoe dan?

Ademen; iedereen doet het. Je begint ermee als je ter wereld komt en het is het laatste wat je doet voor je de wereld verlaat. Voor veel mensen is ademhalen een onbewust proces. Soms adem je sneller, soms langzamer, soms dieper, dan weer minder diep. Je denkt er in ieder geval niet al teveel over na. Terwijl het effect ervan, op je lijf, je emoties, je welbevinden, je prestaties, enorm is.

Deel dit artikel

Inhoud van het artikel

Ademen. \”Raar\”, \”spannend\”, \”zweverig\”, krijgen wij te horen. Dat snappen we. Het is misschien gek, of voor veel mensen nieuw. Het is iets dat we elke dag doen en we staan er veel te weinig bij stil en toch is dat de moeite waard.
Leuk om te weten: We werken binnen H3Lab veel met jongeren en die kijken ons ook altijd glazig aan als we over ademen beginnen. Dus maken we het voor hen cool en proberen we de drempel te verlagen. We vragen ze dan of ze de Navy Seals kennen. Je weet wel die gasten uit het elitekorps van het Amerikaanse leger. Mensen die hun lichaam bijzonder goed onder controle hebben.

We vragen ze of ze een techniek willen leren die de Navy Seals ook gebruiken. Negen van de tien zeggen ja en binnen 5 minuten zitten ze allemaal aan een ademmeditatie. Dat zeggen we er alleen niet bij. En het mooie is, veel van deze jongeren neemt de technieken mee naar huis en slaapt ineens beter, slaagt ineens wel voor zijn theorie-examen of ervaart minder stress.

Ademen; iedereen doet het. Je begint ermee als je ter wereld komt en het is het laatste wat je doet voor je de wereld verlaat. Voor veel mensen is ademhalen een onbewust proces. Soms adem je sneller, soms langzamer, soms dieper, dan weer minder diep. Je denkt er in ieder geval niet al teveel over na. Terwijl het effect ervan, op je lijf, je emoties, je welbevinden, je prestaties, enorm is.

Met de komst van Wim Hof (de Iceman) ontdekken steeds meer mensen wat de yogi’s en boeddhisten al heel lang weten: Ademen is veel meer dan zuurstof naar binnen en koolstofdioxide naar buiten. Er gebeurt ontzettend veel in je lijf als je ademt en je kunt door bewust te ademen je lichaam, geest en welbevinden heel sterk beïnvloeden.

Bijvoorbeeld

Je hebt invloed op je autonome zenuwstelsel; van fysiologische processen tot emotionele gewaarwordingen. Je kan met relatief simpele ademhalingsmethoden zelfs diepe spirituele ervaringen creëren. En het mooie is, het is gratis. En wat ook mooi is? Je kunt het al. Want je doet het de hele dag. Je hoeft je er alleen maar bewust van te worden. Wij ontdekken elke dag weer nieuwe dingen en die delen we graag.

Wist je bijvoorbeeld dat je als je zo lang mogelijk je adem inhoudt, de drang om te gaan ademen niet komt door een behoefte aan zuurstof (O2), maar aan een overschot aan koolstofdioxide (CO2)?

Probeer het maar eens, neem een hele diepe teug lucht. Houd zo lang mogelijk je adem in en als je niet meer kan blaas je alleen een beetje lucht uit. Dan kan je weer even. Grappig hè? Je moet juist iets kwijt, terwijl het voelt alsof je lucht nodig hebt.

Nou en?

“Wat heb je daar nou aan?”, denk je nu misschien wel bij jezelf. Stel je voor, je bent een sporter. Dan is het goed om te weten dat je, wanneer je jouw CO2 tolerantie omhoog brengt, je je prestaties kunt verbeteren. Hoe meer CO2 je in je bloed kunt ‘hebben’, hoe meer zuurstof er naar je cellen gaat. Zuurstof gebruik je voor je prestaties, dus je wordt er sterker van. Hier zit een ingewikkelde wetenschappelijke verklaring achter die een beetje te ver gaat voor deze blogpost, maar google maar eens op het ‘Bohr effect’ als je het interessant vindt.

In kort: trainen met ademtekort kan je conditie verbeteren.

Veel mensen ademen op een manier die niet gezond voor ze is. Ze hebben, onbewust, een ongezond ademhalingspatroon aangeleerd. Veel mensen ademen door hun mond, of te veel, of te diep. Met alle gevolgen van dien. Je maakt hierdoor bijvoorbeeld cortisol aan, een stresshormoon. Niet wenselijk als je ontspannen wilt zijn, wilt studeren, slapen of gewoon je eten verteren. 

Toepassingen

Door je bewust te worden van je ademhaling en je ademhalingspatroon, kun je veel invloed op jezelf uitoefenen.

  • Mensen die stress ervaren, kunnen door middel van het verlengen van de uitademing, of het balanceren van in- uitademing hun zenuwstelsel tot rust brengen.
  • Sporters kunnen hun uithoudingsvermogen vergroten door simpelweg meer door hun neus te ademen. 
  • Mensen met hooikoorts of astma kunnen hun klachten sterk verminderen door anders, oppervlakkiger en ook door hun neus, te gaan ademen. 
  • Mensen die op zoek zijn naar een spirituele ervaring kunnen veel met ademhalingsoefeningen waarbij ze hun adem beurtelings vasthouden op de in- of uitademing.

De mogelijkheden lijken eindeloos. Het makkelijkste te onthouden is misschien wel: je inademing activeert en je uitademing maakt rustig. Dus als jij wakkerder wilt worden focus je op de inademing als je rustig wilt worden focus je op de uitademing. Werkt goed bij bijvoorbeeld in slaap vallen.

“En nu?”, denk je waarschijnlijk bij jezelf. Verdiep je er eens in. Online is ontzettend veel info te vinden.

Wat je ook kunt doen, is eens bij ons langskomen. Wij organiseren eens per maand ADEMPAUZE. We delen graag onze kennis over ademhalen met je en vertellen over wat het ons oplevert.

Oh en btw, we organiseren ook 1-op-1 ademsessies. Ben je nieuwsgierig geworden?

Ontvang onze volgende blogposts

En andere waardevolle informatie voor inspiratie en om te leren


Meer om te lezen

Leiders Vandaag

Jouw goud onder de waterlijn

Er zit overal goud verstopt. Ook voor jou. Het vraagt dat je kijkt op plekken waar je niet eerder keek, op manieren hoe je dat niet eerder deed.

Bel mij!

Ik wil graag een krachtige leider worden.


Bel mij!

Ik wil graag een krachtige leider worden.