Aan de slag met persoonlijke ontwikkeling

Ken jij jezelf? Maak je gebruik van jouw talenten? Weet je hoe je met jouw saboteurs moet omgaan? Haal jij jouw doelen? Of doe je daar niet aan? Waar verlang je eigenlijk naar en hoe ga je dat aanpakken? Aan de slag met persoonlijke ontwikkeling!

Deel dit artikel

Inhoud van het artikel

In dit artikel wat persoonlijke ontwikkeling is en hoe jij er zelf mee aan de slag kunt.

Ben jij jezelf? O ja? En wie is dat dan, jezelf?

Ken jij jezelf?
Maak jij gebruik van jouw talenten?
Weet jij hoe je met jouw saboteurs moet omgaan?
Haal jij jouw doelen? Of doe je daar niet aan?
Waar verlang jij eigenlijk naar en hoe ga jij dat aanpakken?

Persoonlijke ontwikkeling is een manier om met deze vragen aan de slag te gaan. En als bonus? Het is een kans om jouw kwaliteit van leven te vergroten en meer in de flow te zijn.

Mijn eigen reis

Een groot gedeelte van mijn leven ben ik al met persoonlijke ontwikkeling bezig.

Het begon noodgedwongen. Het was voor mij niet vanzelfsprekend om in de rat race mee te doen. De vorm die er gevraagd werd paste me niet. Waar ben ik van? Waar hoor ik bij? Het waren vragen die verlammend werkten en pas toen ik serieus met persoonlijke ontwikkeling aan de slag ging is mijn leven in een stroomversnelling gekomen.

Mijn persoonlijke reis was er een van ups and downs. Van succes en falen.

Inmiddels ben ik er wel achter: persoonlijke ontwikkeling is een levensproces. Niet een korte sprint of een to-do op je lijst. Het heeft obstakels en omwegen. Én het kan er voor zorgen dat er diepgang en rijkheid ontstaat. Een kwaliteit die je in de jachtige oppervlakkigheid misschien over het hoofd had gezien.

Persoonlijke ontwikkeling bij Leiders Vandaag

Bij Leiders Vandaag noemen we persoonlijke ontwikkeling het ‘werk aan de binnenkant’. Wij zijn zelf elke dag met dit onderwerp bezig. Voor onze klanten én voor onszelf.

Wij geloven dat het in een professionele omgeving belangrijk is dat mensen zichzelf kennen en ontwikkelen. Zelfbewuste professionals die krachtige keuzes maken wil je graag in je organisatie.

Het dagelijks leven

Dromen, doelen en ambities lijken soms begraven in to do’s, en gedachten van ‘ik zou eigenlijk moeten’.

Voor mij geldt: Ik sta op. Help de kinderen naar school, stap op mijn fiets, de trein. Geef een training, coach, shuffle to-dos, overleg, nog wat mail….etc. Trein in, fiets, thuis, soms koken, eten, af en toe sporten….crash….slaap….repeat.

Pas als ik af en toe stilsta ontdek ik dat ik helemaal vergeten ben welke richting ik wilde bewegen. Dan bekruipt mij een ongemakkelijk gevoel. Was dit wat ik moest doen? Was dit waar ik mijn energie aan wilde spenderen? Daarnaast heb ik een groot gedeelte van mijn leven die knagende vraag gehad: Waartoe is dit alles? Waartoe ben ik hier?

Herken jij dit ook?

Nou dan is het goede nieuws: Jouw bewustzijn is aan het ontwaken. Weet dat je niet alleen bent en dat je er echt mee aan de slag kunt.

“De resultaten die je hebt in je leven zijn het gevolg van het gedrag dat je elke dag vertoont.”

– Leiders Vandaag

No-brainer natuurlijk. Jij weet dit ook wel, maar hoe makkelijk is het om er wat aan te doen?

Wat ik ontdekte

Door ruimte en tijd vrij te maken voor mijn persoonlijke ontwikkeling ontstond er in mijn leven meer richting, ging ik mijn energie bundelen, ontmaskerde ik mijn automatismen, kreeg ik meer flow en ontdekte ik betekenis. Dit proces ben ik ooit begonnen en zal ik de rest van mijn leven blijven volhouden. Ik zorg er voor dat ik regelmatig aandacht aan mijn persoonlijke ontwikkeling besteed. Het is een gewoonte. Ik kan niet meer zonder. Het levert teveel op.

Wat is persoonlijke ontwikkeling? 

Omdat iedereen anders is zal het voor iedereen iets anders betekenen. Wij nodigen jou uit om vooral je eigen definitie te maken en bieden die van ons ter reflectie aan.

Onze definitie

“Persoonlijke ontwikkeling is naar binnen kijken, ontdekken wat er zit en er vervolgens mee aan de slag gaan. Het identificeren van de elementen in jouw binnenwereld. Jouw talenten, unieke kwaliteiten en alles wat daarbij in de weg staat.
Ontwikkeling gaat over het opruimen van obstakels en het stimuleren van jouw kwaliteiten.
Hierdoor ontstaat kracht, zelfbewustzijn en -waardering. Het effect is dat jijzelf en jouw omgeving meer in de flow terecht kunnen komen. Het zorgt voor kwaliteit van leven.”

Bij Leiders Vandaag gaan persoonlijke en professionele ontwikkeling hand in hand. Jouw professionele rol geef jij inhoud vanuit ‘jouw-zelf’. Dan is het dus handig dat jij jezelf kent en dat wat je aan de buitenkant neerzet, past bij de binnenkant.

Ons perspectief op persoonlijke ontwikkeling

Twee dingen waar we bij Leiders Vandaag niet in geloven:

Veel mensen zijn een groot gedeelte van hun leven bezig geweest met het ‘worden van iemand’. Dit krijgen we als we jong zijn met de paplepel ingegoten. En op dit moment is er veel te doen over ‘high-performance’, ‘het beste uit jezelf halen’, ‘presteren’.

Ten eerste is het onze visie dat jij al iemand bént. En dat persoonlijke ontwikkeling een manier is om steeds meer van jouzelf tevoorschijn te laten komen én van waarde te laten zijn.
Ten tweede impliceert high-performance ook dat je naar iets toe moet bewegen en dat het dan pas goed genoeg is.

Bij ons is de beweging juist andersom: Je hoeft niet ergens naar toe te bewegen of iets te bereiken. Je gaat meer ‘vanuit jezelf’ bewegen. Dat betekent dat er iets uit jou tevoorschijn wil komen. Het gaat erom dat jij dat de ruimte geeft aan wat er allemaal in je zit. Ruimte zodat jij en jouw omgeving daar wat aan hebben. 

Dit gaat wellicht lijnrecht in tegen wat veel coaches en bedrijven nu willen. Er moet iets bereikt worden. Een resultaat behaald worden. Dit geeft stress. Wij denken dat het hoge aantal burn-outs daarvan een gevolg is. Het werkt niet. Er is nu wat anders nodig. En dat is dat we elkaar de vraag stellen:

“Vertel mij wat er uit jou tevoorschijn wil komen, dan zal ik je support geven.”

De 5 gebieden van persoonlijke ontwikkeling

Er zijn verschillende manieren om persoonlijke ontwikkeling te benaderen. Wij gebruiken 5 verschillende invalshoeken. Deze invalshoeken raken en overlappen elkaar. Ze kunnen elkaar versterken.

Mentaal

Ben jij in staat de vraagstukken in jouw leven te beantwoorden? Begrijp je wat je te doen hebt? Kun je chocola maken van het leven?

Je brein oefenen en mentaal fit blijven is cruciaal voor persoonlijke ontwikkeling.

Dit kan gaan over

 • Leren. Je vergroot daarmee de toolbox waarmee je het leven in kunt. (Ik heb zelf inmiddels 365 dagen runstreak van Spaans in Duolingo er op zitten.)
 • Mentaal lenig blijven. Het vermogen om verschillende standpunten te belichten in plaats van vast te zitten in een perspectief.
 • Inspiratie opdoen. Nieuwe mogelijkheden of visies die jou verrijken. Bijvoorbeeld door een goed boek of een goed gesprek.
 • Kritisch denken. Niet alles voor zoete koek aannemen.

Zodra jouw mentale fitheid en lenigheid toeneemt, zal jouw vermogen om met tegenslag om te gaan vergroten. Je vermogen te innoveren of je zelfbewustzijn, zal toenemen. 

Sociaal

Wij zijn sociale wezens. In ons DNA en neurologie zit het belang tot interactie met anderen ingebakken. Als wij in staat zijn onszelf sociaal een goede plek te geven, draagt dat in grote mate bij aan onze kwaliteit van leven.

Sociale connecties en relaties zijn een must have voor persoonlijke ontwikkeling. Van onze sociale connecties krijgen we belangrijke skills. Zoals communicatie, probleemoplossing, relatievorming, samenwerking of het vermogen feedback te geven en te ontvangen.

Wij zeggen altijd dat je vanuit en jampotje niet op het etiket kan lezen. Je hebt anderen nodig om tot inzicht te komen. Om te gaan naar waar je normaal gesproken omheen beweegt. En om jezelf zo nu en dan aan te moedigen om inspiratie te krijgen.

Daarnaast maakt het ons bij tijd en wijle wat minder alleen. Babies die niet geknuffeld worden gaan dood. We hebben anderen nodig.

Spiritueel

Persoonlijke groei en ontwikkeling, of je nou religieus bent of niet, kan door het inzetten van spiritualiteit. (Spiritualiteit en religie zijn volgens ons niet hetzelfde, maar kunnen wel samengaan.)

Spiritualiteit betekent dat je investeert in een dieper begrip van jezelf in de wereld om je heen. Het helpt jezelf te leren kennen en jouw waarden te ontdekken. Wie ben je ten diepste en hoe breng je dat in de wereld?

Jezelf spiritueel ontwikkelen helpt je met het geven van betekenis aan jouw bestaan, maar ook aan het werk dat je doet en aan de relaties die je hebt. Het helpt je voeding te geven aan eventuele verandering die je ondergaat.

Het gaat over bewustzijn van jezelf en de wereld waarin je leeft en werkt.

Emotioneel

Emotionele ontwikkeling gaat in de simpelste vorm over het waarnemen en begrijpen van emoties en gevoelens. Een laagje dieper gaat het over hoe deze gevoelens jouw gedachten en acties vormen.

Als jij je emotionele bewustzijn ontwikkelt ga je ontdekken hoe gebeurtenissen in het verleden jou gevormd hebben en in het heden jouw gedrag en keuzes beïnvloeden.

Je gevoelens en emoties goed begrijpen helpt enorm als je relaties met anderen aangaat. Met name in interactie met anderen kom je jouw ‘programmering’ tegen.

Daarnaast kun je jezelf trainen om met jouw gevoelens en emoties om te gaan. Het kan gebeuren dat je in sommige situaties overspoeld wordt door emoties. Dan helpt het om dit te onderzoeken en er mee te leren omgaan.

Fysiek

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Er is een intrinsieke link tussen jouw fysieke, mentale en emotionele welzijn. Dit gaat over voeding, slaap, bewegen maar ook rust.

Wanneer je lijf goed werkt, heeft dit een effect op alle andere dingen in je leven. Alles wordt er makkelijker van. Er zijn veel mogelijkheden om jezelf fysiek te ontwikkelen. Denk aan sporten, intermittend fasting, meditatie etc.

Bij niet iedereen komt deze ontwikkeling of het onderhoud van het lichaam op de eerste plaats. Dat gebeurt soms pas als we weer naar het strand willen in badkleding. Of wanneer we fysieke klachten krijgen en ons lijf zegt: nu ga je luisteren.

Wat persoonlijke ontwikkeling kan opleveren

Aan de slag gaan met persoonlijke ontwikkeling kan confronterend zijn. Weet wel: als je volhoudt maken de voordelen de reis zo de moeite waard!

Wij hebben bijvoorbeeld het verhaal van Karim. Hij ontdekte hoe hij persoonlijke ontwikkeling kon inzetten bij het vormgeven van zijn professionele carrière. Hij ging van een overspannen toestand bij het ene bedrijf naar ‘Global Head of Talent Acquisition’ bij een ander bedrijf.

Dit deed hij door naar binnen te kijken en te ontdekken welke zaken hem parten speelden in zijn emotionele beleving van zijn wereld. Door dingen een plek te geven, zicht bewust te worden van zijn projecties en op basis daarvan ander gedrag te vertonen, heeft zijn professionele ontwikkeling een vlucht genomen. Hij heeft nu een job waar hij erg gelukkig van wordt en daarnaast heeft het veel gedaan voor zijn beleving van kwaliteit van leven.

Karim is een mooi voorbeeld hoe persoonlijke ontwikkeling zin heeft. Dit heeft bij gedaan door met een van onze coaches te werken.

Schaduw Disclaimer

Dan nu een belangrijke kanttekening. Dit is iets wat je niet altijd te horen krijgt wanneer je met persoonlijke ontwikkeling aan de slag gaat: Persoonlijke ontwikkeling kan ook opleveren dat je ontdekt wat er in je schaduw zit. Dit noemen ze ‘schaduw werk’. Hier zit verstopt wat je eigenlijk niet wilt laten zien. Niet aan de buitenwereld maar vooral ook niet aan jezelf.

Dit is wat we te lelijk, te naar, te gevoelig, te pijnlijk, te groot, te zwart, te zwaar, te etc. Vinden. We willen eigenlijk niet weten dat dit er zit, terwijl juist deze zaken het meest de aandacht verdienen. Als hier ruimte komt kan het zo enorm opluchten!

Ik weet echter ook uit eigen ervaring, hoe lastig dit is in je eentje. Het zit niet voor niets verstopt. Daardoor is een goede begeleiding waardevol. Soms kan therapie uitkomst bieden, maar er zijn ook erg goede coaches bij wie je een heel eind kan komen. Laat het ons weten als je hierin geïnteresseerd bent.

Andere voordelen van persoonlijke ontwikkeling

 • Verhoogd zelfbewustzijn en zelfwaardering
  Persoonlijke groei vraagt dat je naar binnen kijkt naar je gedachten, gevoelens, gewoonten en reacties. Het vraagt alertheid en bewustzijn om te kijken naar wie jij in het huidige moment bent. Het vraagt je ook om naar de toekomst te kijken naar wie jij bent en wat je wilt. Door hiermee aan de slag te gaan vergroot je jouw zelf-bewustzijn. Het kan soms pijnlijk zijn omdat je dingen tegenkomt die je niet wilt zien. Blijf je er bij en ga je er mee aan de slag dan vergoot dat daarna altijd jouw gevoel van zelfwaardering.
 • Verbeterde mentale fitheid
  Veel aspecten van persoonlijke ontwikkeling helpen bij het bouwen van mentale fitheid. Met verhoogde mentale fitheid zie je een ripple effect van positieve dingen: Je wordt productiever, hebt minder kans op spanningsklachten, je bent creatiever en innovatiever. Je kan beter groeien. En je voelt je over het algemeen gewoon beter. 
 • Grotere weerbaarheid
  Met persoonlijke ontwikkeling vergroot je jouw vermogen om met tegenslag om te gaan. Het is een ander bijverschijnsel van mentale fitheid. Investeren in jouw persoonlijke groei betekent investeren in jouw vermogen om terug te stuiteren na tegenslag.
 • Meer kennis en skills.
  Het gaat bij persoonlijke ontwikkeling niet altijd alleen maar over naar binnen kijken. Het gaat ook om het ontwikkelen van de tools die jij hebt om met de wereld om te gaan.
  Als je dat hebt zul je beter in staat zijn je in omgevingen te manifesteren zoals je werk, of je relaties.
 • Verbeterde persoonlijke en professionele relaties.
  Een ander voordeel van persoonlijke ontwikkeling is dat je in staat zult zijn betere relaties met anderen te vormen. Persoonlijke en professionele. 
  Doordat jij jezelf beter kent, beter met je emoties om kunt gaan zul je in relaties een stabielere en authentiekere partij zijn.Werken met een coach

Als je niet zeker weet waar je moet beginnen overweeg dan te werken met een coach. Persoonlijke coaching kan als een gids zijn die jou helpt een roadmap te maken voor je zelf realisatie. Jouw coach werkt een-op-een met jou. Jouw coach helpt jou het ontwikkel potentieel te identificeren en eventueel helpt jouw coach jou met de obstakels op je weg.

Je kunt bij ons bijvoorbeeld ook een TMA assesment doen om te zien waar voor jou de kansen liggen.

11 persoonlijke ontwikkel skills

Wij hebben een aantal algemene gebieden van ontwikkeling geformuleerd die ook in professionele situaties goed van pas komen. Je zou kunnen overwegen te investeren in:

 1. Communicatie en interpersoonlijke skills
 2. Probleem oplossing
 3. Cognitieve wendbaarheid en aanpassingsvermogen
 4. Zelf compassie, zelfzorg en zelfreflectie
 5. Conflict en conflictmanagement
 6. Omgaan met verandering en onzekerheid
 7. Toekomstbewustzijn 
 8. Organisatie vaardigheden
 9. Groei mindset
 10. Teamwork en samenwerking
 11. Zelfbewustzijn

6 stappen bij het opstellen van een persoonlijk ontwikkelplan.

Aan de slag met persoonlijke ontwikkeling? Dan kan het helpen voor jezelf een plan te maken. Dat betekent dat je structuur aan je inspanningen toevoegt zodat je gerichter stappen kunt zetten. Als doelen stellen je ding is, dan vergroot je daarmee de kansen dat je jouw doel ook daadwerkelijk haalt. Het scheelt als je weet waar je staat en als je weet waar je heen wilt.

1. Identificeer de gebieden waar jij wilt verbeteren.

Deze eerste stap vraagt binnenkantwerk. Neem een paar minuten om te reflecteren op waar je nu staat. Welke gebieden onderscheid jij in je leven? Wat zou je per levensgebied aan willen pakken?
Je kunt hiervoor de oefening uit ons Life Design Boek gebruiken. Je kunt ook aan de slag met onze TMA

2. Stel (samen met jouw coach) een plan op.

Je hoeft het niet alleen te doen. Neem een coach, mentor, vriend die bereid is om te spiegelen. etc. Met een plan geef je richting aan jouw inspanningen.

Identificeer welke zaken je aan wilt pakken en wat je daarvoor wilt gaan doen.

3. Maak een roadmap.

Zet wat je van plan bent te gaan doen in een volgorde en identificeer het gedrag dat je elke dag moet vertonen om deze stappen te kunnen zetten.

Als je een marathon wilt lopen en je moet daarvoor trainen, trek dan 4x per week je hardloopschoenen aan. Een kleine handeling die je helpt om daadwerkelijk te trainen. Daarmee vergroot je de kans dat je die marathon ook gaat lopen.

4. Vind een accountability buddy.

Als je iemand hebt om het samen mee te doen, wordt het makkelijker. Je gaat weerstand tegenkomen. Dan is het fijn als je iemand bij je hebt die jou stimuleert of je houdt aan wat je gezegd hebt dat je zou gaan doen.

Je kunt je bij ons aanmelden voor een accountability groep. Of maak gebruik van een individuele coach.

5. Wees eerlijk en bewust van je  voortgang.

Jouw persoonlijke ontwikkeling vraagt om integriteit naar jezelf. Wees eerlijk over jouw groei en over de dingen waar je tegenaan loopt. Het vraagt zelfbewustzijn, of misschien feedback van collega’s, partners, vrienden.

Vergeet niet zo nu en dan naar je ‘reverse gap’ te kijken. Dit is terugkijken op jouw pad en zien welke stappen je al gezet hebt. Als je ziet welke stappen je allemaal al gezet hebt geeft dat een enorme impuls om verder stappen te zetten.

6. Geef persoonlijke ontwikkeling een plek in day-to-day

Kijk samen met jouw coach of je accountability partner hoe je jouw dag zo in kan inrichten dat persoonlijke ontwikkeling elke dag aan bod komt. Ga aan de slag. En als je merkt dat je uit het proces gehaald wordt, begin opnieuw. Het gaat niet om hoe vaak je neergaat, het gaat om hoe vaak je weer op staat.

Samenvattend

Persoonlijke ontwikkeling is precies dat… persoonlijk.
Elk mens is anders. Als het gelijk zou zijn dan zou elk boek iedereen kunnen helpen.
Jouw leerproces is individueel. Het is maatwerk. Jij bepaalt wat je nodig hebt en wat niet.

Jij zult in dat proces tegen dingen aanlopen. Omdat je niet op je eigen etiket kunt lezen kan het helpen dat je iemand hebt die met jou meekijkt. Iemand die jou scherp houdt, je spiegelt, je aanmoedigt als je het lastig hebt of jou juist het vuur aan de schenen legt als je dat nodig hebt.

Persoonlijke ontwikkeling is een reis die een leven lang kan duren. Dus het is idealiter iets waar je van geniet.

Het gaat om het voorbij je comfort zone gaan en te ontdekken wat er nog meer te beleven valt.
Obstakels die vandaag huizenhoog zijn, zijn morgen eenvoudig om mee aan de slag te gaan.

Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit van jou leven. Privé en professioneel.
En als je de kans krijgt met het verhogen van jouw ontwikkeling ook iets voor anderen te betekenen is dat pure bonus.

Enthousiast geworden? In een vrijblijvend gesprek horen we graag wat we voor je kunnen doen. Wij zijn er klaar voor. Jij ook? Neem contact op!

Ontvang onze volgende blogposts

En andere waardevolle informatie voor inspiratie en om te leren


Meer om te lezen

Leiders Vandaag

Jouw goud onder de waterlijn

Er zit overal goud verstopt. Ook voor jou. Het vraagt dat je kijkt op plekken waar je niet eerder keek, op manieren hoe je dat niet eerder deed.

Bel mij!

Ik wil graag een krachtige leider worden.


Bel mij!

Ik wil graag een krachtige leider worden.